Trupe moldovenești care nu mai există. Ce s-a întâmplat cu artiștii care au impresionat Moldova în primii ani după Independență. Partea I

Trupe moldovenești care nu mai există. Ce s-a întâmplat cu artiștii care au impresionat Moldova în primii ani după Independență. Partea I
Trupe moldovenești care nu mai există. Partea I

Fiecare generație își are artiștii săi. În prezent, în vogă sunt anumite tupre sau cântăreți, 10 ani în urmă însă, alte formații erau virale în Moldova.

Despre trupele care nu mai cântă astăzi, cum au impresionat ele, dar și ce mai fac foștii membri, puteți citi un material special realizat de KanKan.md. Vă promitem, va fi și continuare.

O zone

Trupa O zone a fost fondată în 1999, însă nu în componența pe care o știm cu toții. Inițial, din band făceau parte doar Dan Bălan și Petru Jelihovschi, ultimul actualmente fiind directorul unei televiziuni din Moldova. Mai apoi, trupa a fost refăcută, iar din noua componență au făcut parte și Arsenie Todiraș cu Radu Sîrbu.

Trupa a dispărut în 2005. Băieții nu s-au mai înțeles, din câte se pare, iar acum fiecare și-a construit o carieră solo. Dan Bălan a devenit celebru în America și Rusia, Arsenie a devenit un artist foarte ascultat de ruși, iar Radu Sîrbu s-a lansat în România.

Zbînts

Despre Zbînts, multă lume își amintește că avea concerte în mai toate localitățile țării. Trupa, din care făceau parte Alla Donțu, Eugenia Caraghiaur și Diana Pervușin, avea turnee prin Moldova, iar prezența unui număr maxim de persoane la concerte le era asigurată de fiecare dată. Formația a fost lansată în septembrie 2001 cu piesa ”Veniți cu noi în mileniul trei”, devenită celebră practic peste noapte în rândul tinerilor.

Chiar dacă Zbînts nu mai există, două dintre colege muncesc până astăzi împreună. Alla Donțu, care acu este producătoarea Darei, lucrează în aceeași echipă cu Eugenia Caraghiaur la YouBesc, echipă care se ocupă de promovarea artiștilor, filmează videoclipuri, fac piese, dar și multe altele. Între timp, Diana Pervușin s-a mutat în Turcia, unde muncește ca și coregrafă.

Snails (FurioSnails)

Muzica indie a avut o reprezentantă de valoare în Republica Moldova. Trupa Snails, lansată oficial în 1997, este cunoscută și până astăzi de publicul moldovean. Melodii precum ”Superbasuri”, ”Undeva”, ”Fata cu ochii verzi”, ”Blue Passports” sau ”Prieteni buni” au stat săptămâni bune în topurile posturilor de radio din Moldova.

Muzica lor a ajuns și în multe reclame foarte cunoscute, însă până în 2014, când trupa se pare că a încetat să mai țină concerte. Băieții, din câte se știe, nu mai sunt împreună, însă cel puțin unul dintre ei este implicat într-un alt proiect muzical - Pot, făcut pentru a ajuta trupele noi să se lanseze și să se promoveze în Moldova. Alte detalii despre ce mai face fiecare membru Snails / FurioSnails, găsiți în următoarele zile pe KanKan.md.

Studio One

Tania Cerga și Sasha Lopez sunt două nume foarte cunoscute în Moldova, dar și în toată Europa. Cei doi au fost în trecut colegi de trupă la Studio One, alături de Dj Țigănash / Dj Nash.

Studio One a fost lansată în 2003, iar ultima dată de această trupă s-a auzit în anii 2007-2008.

Anul 2000 le-a adus mare succes, căci atunci s-au lansat, dar au devenit și extrem de cunoscuți în Moldova. Diana și Tatiana au făcut atunci senzație și prin ținutele cu care apăreau pe scenă, fiind mereu în tendințe.

”Numele Tău”, ”Nu te pot uita”, ”I'm begging you”, ”Mi-e dor”, sunt piese care le-au cântat aproape toți tinerii din Moldova, în perioada când In Quadro avea popularitate.

Trupa s-a lansat în 2002 și făcea piese care colorau viața moldovenilor. Totuși, au fost și intens criticați că ar folosi un limbaj nu tocmai decent, însă asta nu i-a împiedicat să scrie melodii virale. În 2010, prezentatorul Bogdan Dascăl, unul dintre foștii membri, a decis să reînvie trupa și să facă una de stand-up comedy, însă fără ceilalți doi foști colegi, Anatol Cebotari și Călin Soroncean. Cu toate acestea, nu s-a mai auzit de Grăiește Moldovenește.

Anatol locuiește în Statele Unite în prezent, Bogdan este prezentator de televiziune, unde lucrează și Călin.

Va urma.

Tag: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,